ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

εκλογές στη "Χώρα των ρημάτων σε -ίζω"

  Σε στρογγυλή τράπεζα (χωρίς φαγητό) βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες τέσσερα ρήματα που κατοικούν στη "Χώρα των ρημάτων σε -ίζω". Το αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η δημιουργία νέου κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
  Κοινός τόπος των ρημάτων που συμμετείχαν ήταν η αντίθεσή τους στην εδραιωμένη κυριαρχία του κόμματος των ρημάτων σε -ίζω. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είχε έρθει η ώρα για ανατροπή.
  Καθώς προχωρούσαν οι διεργασίες για τον προσδιορισμό της φυσιογνωμίας του νέου κόμματος, εμπλοκή παρουσιάστηκε ξαφνικά σε σχέση με την προτεινόμενη ονομασία. Τέσσερις ήταν οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι:
  Ενώ φαινομενικά το θέμα της ονομασίας έμοιαζε δευτερεύον, αποκαλύφθηκαν βαθύτερες διαφορές στις προτάσεις. Οι συμμετέχοντες πρότειναν διαφορετική ορθογραφία καταλήξεων, επιχειρηματολογώντας ως εξής:
-Προτείνω ως εναλλακτικό τρόπο ορθογραφίας την κατάληξη σε -είζω, είπε το ρήμα δανείζω. Άλλωστε, το έψιλον γιώτα δεν είναι άγνωστο στα ρήματα, αφού υπάρχει σε πλήθος καταλήξεων σε άλλα πρόσωπα.
  Η πρότασή του δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Δεν έφερνε κάτι το πολύ καινούριο. Τότε πήρε τον λόγο το ρήμα αθροίζω.
-Νομίζω πως είναι καιρός να απομακρυνθούμε από όσα συνηθίζαμε ως τώρα, είπε το ρήμα αθροίζω. Γιατί να μη δοκιμάσουμε την κατάληξη -οίζω; Το όμικρον γιώτα κυριαρχεί στη χώρα των ουσιαστικών και φαίνεται πως είναι επιτυχημένο.
  Ούτε η πρόταση αυτή βρήκε μιμητές. Το ρήμα πήζω αντιπρότεινε:
-Αν πρόκειται να υιοθετήσουμε ξένα συστήματα, τότε θεωρώ πως πρέπει να στραφούμε στο ήτα και στην κατάληξη -ήζω. Το ήτα χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία στα ουσιαστικά και ειδικά στην πιο ωραία ομάδα, τα θηλυκά.
  Το επιχείρημα του ρήματος πήζω φαίνεται πως βρήκε ανταπόκριση στο ρήμα πρήζω, που είχε αδυναμία στο ωραίο φύλο. Από κοντά ακολούθησε και το ρήμα μπήζω.
  Τον λόγο πήρε τότε το ρήμα δακρύζω.
-Αντιπροτείνω το ύψιλον και την κατάληξη -ύζω, είπε. Κατά τη γνώμη μου το γράμμα ύψιλον είναι αδικημένο σε σχέση με τα άλλα ι. Νομίζω πως ήρθε πια η ώρα να πάρει κι αυτό τη θέση που του αξίζει και να μην βρίσκεται διαρκώς στις εξαιρέσεις. Ύψιλον, για υψηλό ποσοστό στις εκλογές!
  Η πρόταση αυτή ξεσήκωσε κάμποσα χειροκροτήματα. Τα ρήματα συγχύζω, σφύζω, γογγύζω,αναβλύζω, κελαρύζω, κατακλύζω, έσπευσαν να υποστηρίξουν το ρήμα δακρύζω.
  Παρ' όλα αυτά συμφωνία δεν επιτεύχθηκε μεταξύ των τεσσάρων ρημάτων, τα οποία αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
 
*clipart:openclipart.org

2 σχόλια:

  1. Αυτά δεν τα βρήκαν, εμείς μαθαίνουμε τις εξαιρέσεις! Τελικά πάντα ο λαός την πληρώνει!

    Κυρία, κυρία, τα περιγράφετε τόσο γλαφυρά! Ήσασταν μπροστά στη συνάντηση ή τα μάθατε από... διαρροές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!