ιστολόγιο για τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τους φίλους

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

κολπάκια του Πυθαγόρα (1)

   Πώς θα σας φαινόταν αν, κάθε φορά που παρακολουθούσατε ένα μάθημα Μαθηματικών, ο δάσκαλός σας σας έδινε ...τρία ευρώ; Μάλλον θα βλέπατε με άλλο μάτι το μάθημα, έτσι δεν είναι;
   Αυτό το κολπάκι σκέφτηκε να κάνει ο πασίγνωστος μαθηματικός της αρχαιότητας Πυθαγόρας, προκειμένου ν' αποκτήσει τον πρώτο του μαθητή. Βέβαια, δεν τον πλήρωνε σε ευρώ, αλλά σε οβολούς- θα σας γελάσω  αν σας πω σε πόσα ευρώ αντιστοιχούν.
   Μόλις πέρασε λίγος καιρός, ο Πυθαγόρας σκέφτηκε να δοκιμάσει αν ο μαθητής του είχε πραγματικά αγαπήσει τα Μαθηματικά ή αν πήγαινε μόνο για το χρήμα. Του είπε λοιπόν ότι δεν μπορούσε πια να τον πληρώνει. Ο μαθητής του απάντησε ότι δεν τον ένοιαζαν πια τα χρήματα. Για να δει ο Πυθαγόρας πόση ήταν η αφοσίωση του μαθητή του, προχώρησε ακόμη παραπέρα: του είπε ότι χρειαζόταν να δουλέψει για να βγάλει χρήματα, κι έτσι δεν θα του έμενε χρόνος να τον διδάξει. Φανταστείτε πόσο ευχάριστη έκπληξη ήταν, όταν ο μαθητής προσφέρθηκε να δίνει στο εξής ο ίδιος τρεις οβολούς στον δάσκαλό του, ώστε να συνεχίσουν τα μαθήματα!

πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%82
Μαθηματικές προκλήσεις, εκδόσεις Αρχιμήδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου στα ελληνικά ή στη μητρική σου γλώσσα. Μην είσαι αγενής, ούτε απρεπής ... μας διαβάζουν παιδιά!